Какво е VPN?

Виртуалната частна мрежа (англ. Virtual Private Network, VPN) е виртуална компютърна мрежа, която е изградена върху съществуваща мрежа.

Повече информация за виртуалните частни мрежи (ВЧМ) можете да прочетете в Уикипедия на английски, български и други езици.

В контекста на този блог, под ВЧМ ще разбираме виртуална мрежа (мрежа, която е изградена върху съществуващата инфраструктура на Интернет), която осигурява сигурна връзка с Интернет, посредством криптиране на информацията от компютъра на потребителя до сървъра на ВЧМ (англ. VPN server), който има сигурна връзка с Интернет. Такава мрежа често се нарича ВЧМ тунел (англ. VPN tunnel).

Можете да си представяте този "тунел" в Интернет като здрава тръба в морето - акулите не могат да я пробият и да се докопат до съдържанието, което преминава през тръбата. Те виждат тръбата, досещат се, че вътре има нещо интересно, но им е много трудно да я пробият.

Приложение на виртуалната частна мрежа (в посочения по-горе контекст)

  • Защита от анализиране на трафика (англ. packet sniffing) при ползване на безжични мрежи (или други несигурни мрежи).

  • Достъп до блокирани сайтове и услуги. Някои държави и компании филтрират трафика в Интернет. Ако пътувате често (напр. в Китай) може да ви се наложи ползването на ВЧМ за преодоляване на това филтриране.

  • Защита от злоупотреба с данните за трафика, които доставчиците на Интернет в някои страни са длъжни да запазват съгласно закон (напр. в България).


Реклама: Абонаментни планове на 12vpn™